Na lang onderhandelen is er eindelijk een nieuwe cao voor circa een kwart miljoen supermarktmedewerkers. Vakbond CNV maakte maandag bekend dat onder meer een loonsverhoging van in totaal 5 procent is uitonderhandeld.
Ook is volgens de bond een stap gezet op het gebied van jeugdloon door de leeftijd waarop je recht hebt op een volwaardig salaris te verlagen van 23 naar 22 jaar.
In de nieuwe overeenkomst zijn er ook afspraken gemaakt over het sluiten van minstens duizend extra arbeidsovereenkomsten met medewerkers voor meer dan twaalf uur per maand. Volgens de CNV wordt daarmee de trend van het groeiende aantal kleine contracten gekeerd.
De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht van april 2013 tot en met maart 2017 en is van toepassing op in totaal 260.000 medewerkers. De overeenkomst is overigens afgesloten zonder de FNV. Die vakbond stapte eerder al uit het overleg met de werkgevers.
Vernieuwingsagenda
CNV wil het onderhandelingsresultaat niet alleen aan zijn leden, maar breed voorleggen aan de supermarktmedewerkers. Onder meer ook omdat relatief gezien weinig medewerkers lid zijn van een vakbond. Dit komt volgens CNV mede doordat er veel jongeren werken bij de grootgrutters.
CNV heeft met de werkgevers ook een zogeheten vernieuwingsagenda opgesteld. Zo wil de bond verdere stappen zetten op het gebied van verbetering van het jeugdloon. Ook zouden medewerkers meer zeggenschap moeten krijgen in arbeidstijden. Anderzijds willen werkgevers dat op het gebied van toeslagen stappen in hun richting worden gezet.
FNV niet akkoord
Vakbond FNV gaat, anders dan CNV, niet akkoord met de nieuwe cao voor medewerkers van supermarkten. Volgens FNV is het eindbod te mager. De bond, die medio december al uit het overleg met de werkgevers stapte, bepaalt in overleg met de leden wat de vervolgstappen zijn. Acties zijn daarbij niet uitgesloten.
Volgens FNV worden vooral jongeren niet wijzer van het huidige aanbod. Onder meer werd een loonsverhoging van in totaal 1,25 procent op jaarbasis uitonderhandeld. Ook is een stap gezet op het gebied van jeugdloon door de leeftijd waarop je recht hebt op een volwaardig salaris te verlagen van 23 naar 22 jaar.
"Vooral jongeren schieten hier niets mee op", meent FNV. "Ze blijven bij de supermarkt werken voor half loon. De nieuwe bepaling dat mensen van 22 jaar geen jeugdloon meer krijgen is een lege huls, de meeste medewerkers in de supermarkt zijn een stuk jonger."
Volgens FNV hebben de supermarkten goede resultaten geboekt en varen de aandeelhouders van de grote ketens wel bij de nieuwe afspraken. Om die reden had de bond ook voor de werknemers ook een beter eindejaarsgeschenk in gedachten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl